Daca iti place sa faci fotografii, esti profesionist (adica traiesti din asa ceva) sau amator, indiferent ca fotografiezi nunti sau fotografiezi flori si peisaje, nu trebuie sa iti lasi imaginile needitate, adica fix asa cum au iesit din aparat. Pentru ca fotografia bruta, este doar secheletul imaginii finale. Eu editez inclusiv fotografiile cu telefonul, iar urcate online, pe platformele de socializare, atrag intr-un mod placut privirea. Multi inca inteleg prin editare, o denaturare a imaginii, dar atat timp cat nu faci presa si le trimiti la Reuters, totul e ok. Insa chiar si acolo, de exemplu crop-ul sau luminozitatea sunt permise atat timp cat nu ascunzi ceva din mesajul imaginii. Mie nu imi place editarea agresiva, ci doar sa le dau “viata” fotografiilor mele, adica contrastul si culoarea intensificate, crop, luminozitate, reglarea balansului de alb. Din ce am observat, editarea agresiva apare in cele mai multe cazuri la fotografiile carora le lipseste compozitia si mesajul, ajungand sa nu spuna nimic privitorului, nici macar din punct de vedere cromatic si vizual. Astfel, cel care o editeaza, are tendinta de a exagera in post-procesare, tocmai pentru a o face mai interesanta. Concluzia este ca de cele mai multe ori, editarea nu va salva o fotografie nereusita.
De ce am scris aceste randuri ? Pentru ca urmeaza sa-mi spun parerea despre un soft de editare foto, despre care nu auzisem pana acum cateva luni cand am primit un mail prin care mi se cerea sa-l tesetez si sa imi spun parerea. Iata ca o fac aici, pe blogul meu, alaturi de fotografiile mele de nunta. Este vorba de Zoner Photo Studio X, un software de editare foto foarte popular in tara sa de originie, adica in Cehia. Momentan exista doar pentru sistemul de operare Windows, insa din cate am inteles se lucreaza si pentru o verisune pentru Mac, adica si pentru cei ca mine. L-am testat atat pe un laptop cu Windows, cat si printr-un soft de emulare a Windows-ului pe Mac, cu Parallels Desktop.
Este un program de editare foto “all-in-one”, adica ai tot ce iti trebuie aici, fara sa fii nevoit sa parasesti programul. Este ca si cum ai avea functiile din suita Adobe (Lightroom, Photoshop, Bridge, Premiere) intr-un singur loc. Am zis si Premiere, pentru ca are si o sectiune pentru editare video. Pare destul de “user friendly”, asadar, te imprietenesti repede cu interfata si gasesti functiile destul de usor. In sectiunea Manager iti poti organiza fotografiile, adauga rating, descriere in metadata sau poti da resize, rename, edita exif, adauga watermark la mai multe dintr-un singur click (functiile Batch). Toate aceste functii imi aduc aminte de AcdSee, un binecunoscut software cu care am lucrat multi ani, pe Windows, si cred ca Zoner Photo Studio X chiar este un concurent serios.
Pe langa functiile de editare binecunoscute si in Lightroom, modul Develop are inclusiv preset-uri si tool-uri instalate. Se pot copia modificarile facute unei fotografii si chiar creea preset-uri pe baza lor pentru a usura munca in cadrul unui volum mare de imagini. Sunt prezente inclusiv functii precum: Straighten Lines (pentru indreptarea liniilor), Radial Filter, Gradient Filter si Split Toning (pentru colorizare).
Modul Editor functioneaza precum Photoshop, organizat pe layere. Printre functiile cele mai interesante de aici se numara Tilt-Shift Effect si Liquify.
In modul Create iti poti creea singur colaje, calendare, fotocarte, carte postala sau pregati pozele pentru print. Functia de editare video tot aici o gasim, impreuna cu un timeline unde pot fi asezate inclusiv fotografii pentru slideshow-uri.
Ca o concluzie, Zoner Photo Studio X este ideal daca esti pasionat de fotografie si nu vrei sa investesti foarte multi bani pe suita Adobe. Cu o gramada de functii utile, organizare pe layere, o interfata curata si prietenoasa si un pret decent, este o varainta de luat in considerare in cazul in care cauti un software de editare foto. Lucrand pe 2 monitoare, caut ca la soft-urile cu care lucrez sa fie o optiune pentru a ma extinde cu diverse panel-uri si pe celalalt spatiu de lucru, iar Zoner Photo Studio X are aceasta functie. Si inca ceva: Cloud de 20GB pentru fiecare user, precum si o galerie foto de genul yourname.zonerama.com. Se poate testa gratis timp de 2 luni calendaristice: https://www.zoner.com/en/spectacular-free-photo-editor
Mi-as dori totusi o varianta pentru MacOS care sa se miste fluent prin RAW-uri, impreuna cu o alternativa de selectare si organizare a fotografiilor in stilul Photomechanic…