Traim in era digitala, nu este nici o indoiala. Ne-am “mutat” valiza cu acareturi in online. De la cartile in format digital, la acte, documente si facturi in format pdf. Si chiar ma bucur ca facturile le primesti pe mail si nu se mai consuma hartie, curent si alte consumabile. Mai ales ca le poti plati tot online. Dar cu cartile in format fizic ce se va intampla ? Vor deveni obiecte de lux, spun eu. Varianta electronica o putem avea la indemana tot timpul, la un clic distanta, dar avem din ce in ce mai putin timp pentru ele. Viata s-a setat pentru multi, pe repede inainte, plus ca dispozitivele inteligente electronice (SmartTV, laptopuri. telefoane, tablete, smartwatch, etc) ne vor ocupa o mare parte din atentie. Dar fotografiile ???
Vedem din ce in ce mai putine fotografii in format printat. Tirajele ziarelor si revistelor au scazut dramatic, ajungand sa dispara complet publicatia respectiva sau sa se mute exclusiv in online. Ne putem bucura de ele mai mult in format digital, depinzand de un dispozitiv electronic. Si cu amintirile cum facem ???
Majoritatea oamenilor fac fotografii cu telefonul. Pentru ca este cea mai accesibila camera foto si o avem tot timpul dupa noi. Dar o parte din fotografiile acelea le facem doar pentru a le distribui online pe platforme de socializare gen Facebook, Instagram, etc. Iar dupa o perioada, o persoana fara aptitudini tehnice, din greseala, sau o data cu schimbarea telefonului, le poate pierde. Desigur, exista varianta salvarii lor automate in serviciile gen “clouding” (Dropbox, iCloud, GoogleDrive, etc), dar putini le folosesc. Sa nu mai vorbesc de faptul ca facem atat de multe fotografii, incat se “pierd” prin memoria telefonului si ajungem sa uitam de ele. Si totusi, care e cea mai simpla solutie ?
Ca sa vezi o fotografie printata, ai nevoie doar de lumina, naturala sau artificiala. Ca sa vezi o fotografie digitala, esti dependent de un dispozitiv electronic, esti dependent de electricitate. Ce este mai placut, sa rasfoiesti un album foto printat si sa simti textura hartiei, sau sa dai “swipe” pe un ecran ?
Sa ne intoarcem in trecut. Gasim fotografii de-ale bunicilor si strabunicilor prin podurile caselor vechi. Fotografii alb-negru, trecute prin ambele razboaie mondiale unele. Nu au calitatea celor din ziua de azi cand tehnologia moderna este la indemana tuturor, dar totusi ne bucuram de existenta lor. Pentru ca sunt amintirile familiei noastre, pentru ca AMINTIRILE MERITA TIPARITE !
Sa spunem ca unui copil nascut in ultima perioada, parintii, rudele si prietenii ii tot fac fotografii cu telefoanele. Pe imaginile de la botez s-au uitat de cateva ori, iar acum zac uitate pe un stick usb, unde printr-un sertar. Peste 20 de ani, cate din fotografiile acelea vor supravietui trecerii timpului ? Nu-i asa ca ne bucuram ca avem si noi fotografii de cand eram mici, indiferent de calitatea lor ? Sincer, nu toata lumea are luxul asta, de a se revedea in postura de copil, alaturi de parinti sau bunici, unii trecuti in nefiinta.
Un sfat, pe care nu l-am spus numai eu, este urmatorul: decat sa contractezi un fotograf mai ieftin, dar de o calitate mai slaba, care iti ofera totul in pachet, inclusiv albumul foto, mai bine alegi doar fotografiile in format digital al unui fotograf mai bun, urmand sa-ti platesti ulterior si albumul. Am patit frecvent ca sa fiu contractat doar pentru fotografii in format digital la evenimente, dar imediat dupa ce au vazut ce a iesit din mana mea, sa comande si albumul foto. Pentru ca MERITA SA-TI PRINTEZI AMINTIRILE !
Asadar, putem hotari de comun acord ce fel de album se potriveste evenimentului vostru (nunta, botez, aniversare, etc) si cui este destinat (miri, nasi, parinti, copil, mosi, etc): de la dimensiune, culoare si tip de coperta, numar de pagini, precum si ce fotografii ajung in albume. Imi place sa fac eu propunerea machetelor albumului (adica selectia si asezarea in pagina a fotografiilor), urmand ulterior sa facem modificarile impreuna cu cei carora le este destinat albumul. De cele mai multe ori, nu fac nici o modificare in machetele albumelor. Dar daca apar modificari, acelea sunt 1-2 fotografii schimbate, pentru ca mireasa arata mai bine din unghiul acela, sau poate nu doresc ca anumite persoane sa apara in album.
In incheiere, de ce spun ca albumul foto este o investitie ? Pentru ca sta la loc de cinste in casa ta, in biblioteca ta si ta mandresti cu el de fiecare data cand ai oaspeti. Pentru ca peste ceva timp, in timp ce faci curatenie prin biblioteca, vei da peste el, si iti vei aminti cu drag de acele momente. Timpul va trece repede, va aparea un copil, care rasfoind albumul foto de nunta, iti va spune: “Mami, ce rochie frumoasa ai avut la nunta!”. Acum ai inteles de ce merita sa INVESTESTI IN AMINTIRILE FAMILIEI TALE ?